Medovník

  • 12
  • Příprava: 20

375 g medu
15 g másla
70 g krupicového cukru
4 vejce
320 g hladké mouky penny
1 lžička kypřicího prášku do pečiva penny
¼ lžičky jedlé sody
NA NÁPLŇ:
250 g másla, pokojové teploty
1 konzerva Salka karamel (395 g)

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C. Med a máslo zahřívejte ve větší míse nad vodní lázní do rozpuštění. Ztlumte oheň na minimum, nechte na zdroji tepla. Cukr a vejce vyšlehejte do světlé pěny. Mouku prosejte s kypřicím práškem a jedlou sodou. Med odstavte, měl by mít zlatavou barvu a konzistenci karamelu. Opatrně vmíchejte vyšlehaná vejce a pak mouku. Budete potřebovat 6 dortových plátů o průměru 24 cm a výšce 2 mm. Buď použijte dortové formy, nebo těsto rozetřete na plech. Nějaké těsto vám zbyde, upečte ho stejným způsobem – využijete ho na ozdobu. Šest placek budete péct po 8–10 minutách hodinu. Všechny nechte vychladnout. 

Máslo nakrájejte na kousky a vyšlehejte s karamelem. Náplní potřete první placku, přiklopte další a pokračujte, až vám dojdou pláty. Zbylé těsto rozdrobte mezi prsty a posypte jím vršek dortu.

Náš tip
Náš tip